Film og fotos

Find inspiration og nyttig viden i film og fotos. Se også de film, Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Økologisk Landsforening har produceret om skovlandbrug på Youtube:

Link til film om skovlandbrug på Youtube

Skovlandbrug - et robust landbrugssystem

Der er øget efterspørgsel på mere bæredygtige fødevarer og i den forbindelse er produkter fra skovlandbrug i den grad interessante. I skovlandbrugssystemer binder træerne kulstof og bidrager til at skabe en sund jord og et rigt jordliv, som er grundlaget for, at vi kan dyrke sunde fødevarer på bæredygtig vis nu og i fremtiden.

Lars Olesen fra Hesle Nygaard fik en valnøddeplantage ved lidt af en tilfældighed, men nu er han en af de få avlere af økologiske valnødder i Danmark. Hør om hans erfaringer med produktionen og Innovationscenter for Økologisk Landbrugs arbejde med at undersøge potentialet for økologisk nøddeproduktion i Danmark i videoen her.

Lær hvordan du planter et træ

Skovlandbrug kan være vejen frem for et mere klimavenligt landbrug. En god etablering af træerne er helt afgørende, for deres overlevelse og vækst. I videoen her viser Julie Rohde Birk fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug, hvad du skal være opmærksom på, når du planter et træ.

Træer kan påvirke økologisk landbrug positivt

Træer har forskellige effekter, som vi gerne vil udnytte i landbruget. Hør projektleder Julie Rohde Birk fortælle, hvilke effekter træerne har.

Etablering af skovlandbrug

Midt i november 2021 mødte 70 mennesker fra hele landet mødte op på en mark ved Esbjerg for at plante flere hundrede træer og lære mere om skovlandbrug. Rustet med spader og godt humør tog det godt et par timer at få lavet 5 ha skovlandbrug, som kommer til at stå de næste rigtig mange år og gøre dét, som et skovlandbrug kan. Det er et af fire nye skovlandbrug, som projekt ROBUST i samarbejde med landmændene etablerer denne vinter. Udover Forum Østergaard laves der også skovlandbrug på Sommerbjerg, Nyborggaard og Ellinglund. I alt godt 12 ha tilplantes med træer og buske i skovlandbrugssystemer, der sammenlagt har et areal på knap 50 ha.

Plantning Forum Ostergaard (15)
Plantning Forum Ostergaard (14)
Plantning Forum Ostergaard (13)
Plantning Forum Ostergaard (12)
Plantning Forum Ostergaard (11)
Plantning Forum Ostergaard (10)
Plantning Forum Ostergaard (9)
Plantning Forum Ostergaard (2)
Plantning Forum Ostergaard (8)
Plantning Forum Ostergaard (7)
Plantning Forum Ostergaard (1)
Plantning Forum Ostergaard (6)
Plantning Forum Ostergaard (5)
Plantning Forum Ostergaard (4)
Plantning Forum Ostergaard (3)

Plantningerne er kulminationen på halvandet års forberedelser, der har spændt over bl.a. en lang designproces, hvor hver landmand har sparret om arter, funktioner og effekter med en fagligt divers gruppe af sparringspartnere. På den måde har vi forsøgt at finde frem til det optimale systemdesign baseret på landmandens ønsker og muligheder på arealet og i produktionen.

Planlægning af forsøg er en anden del af projektet, som har fyldt meget det seneste år. Hvert areal, hvor der etableres skovlandbrug, er gennemgået med henblik på baselineanalyser af biodiversitet, udbytte og jordfrugtbarhed, og i de kommende år vil vi følge arealerne for at lære mere om, hvordan skovlandbrug påvirker en lang række faktorer der, hvor det etableres.

Meningen med alt det er selvfølgelig at skabe viden om, hvordan skovlandbrug skal strikkes sammen, for at give de optimale og ønskede effekter. Samtidig undersøger vi de markedsmæssige potentialer for skovlandbrug, herunder bl.a. om der er behov for yderligere at definere, hvad skovlandbrug er, hvis der skal være aftagere til produkterne.

De fire skovlandbrug er på grund af bedrifternes eksisterende produktion og landmændenes ønsker, forskellige i artsvalg og design. Fælles for dem er, at kulstofbinding og biodiversitet er i højsædet, men derudover er det blandt andet ønsker til produkter fra systemerne, som har været bestemmende. To af landmændene er mælkeproducenter, og i designet af deres skovlandbrugssystemer har der således været fokus på potentialet for at producere løvhø til fodring samt dyrevelfærdsmæssige aspekter som skygge og læ. Hos de to planteavlere har omstillingen til den plantebaserede kost spillet en rolle og betydet, at deres skovlandbrug kommer til at producere fødevarer til mennesker, herunder frugt, bær, nødder og sågar mere eksotiske produkter som vin og humle.

Tekst og fotos af Julie Rohde Birk, skovlandbrugsfaglig projektleder i Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Luk (Esc)