Film og TV

Find inspiration og nyttig viden i de film, Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Økologisk Landsforening har produceret om skovlandbrug.

 

Skovlandbrug på Youtube

Se de film, Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Økologisk Landsforening har produceret om skovlandbrug på Youtube:

Link til film om skovlandbrug på Youtube

 

Anders Brøgger Jensen fra Skovdyrkerne og Julie Rohde Birk fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug fortæller om effekterne af at plante træer i landbruget. 

Se videoen på YouTube her.

 

Kvæget kan bl.a. bruge træerne til skygge, som kløpind og foder.

Se videoen på YouTube her.

 

Træer har forskellige effekter, som vi gerne vil udnytte i landbruget. Hør projektleder Julie Rohde Birk fortælle, hvilke effekter træerne har.

Se videoen på YouTube her.

 

Skovlandbrug kan være vejen frem for et mere klimavenligt landbrug. En god etablering af træerne er helt afgørende, for deres overlevelse og vækst. I videoen her viser Julie Rohde Birk, hvad du skal være opmærksom på, når du planter et træ.

Se videoen på YouTube.

 

Træerne er plantet for at øge dyrevelfærden hos grisene og afhjælpe de udfordringer, der kan være med grise på friland i de varme perioder af året.

Se videoen på YouTube.

 

Vi bør dyrke flere nødder i Danmark. Det mener den engelske nøddeekspert Martin Crawford. Se mere i denne video, hvor han også giver et par tips til, hvordan vi kan dyrke flere nødder i det danske klima og dermed få flere lokalt producerede fødevarer.

Se videoen på YouTube.

 

Lars Olesen fra Hesle Nygaard fik en valnøddeplantage ved lidt af en tilfældighed, men nu er han en af de få avlere af økologiske valnødder i Danmark. Hør om hans erfaringer med produktionen og Innovationscenter for Økologisk Landbrugs arbejde med at undersøge potentialet for økologisk nøddeproduktion i Danmark i videoen her.

Se videoen på YouTube.

 

Køer på skovtur i TVMidtVest

Køer på skovtur: Nyt forsøg skal undersøge om skov-køer gavner klima og dyrevelfærd. TVmidtVest, indslag juni 2021.

 

Fodring med løv til køer

Anders Elmholdt fra Skovdyrkerne fortæller om høst af løv i læbælter. Center for Frilandsdyr udfodrede løvet til en gruppe goldkøer.

Se videoen på YouTube.

 

Hvordan bruger køerne træerne?

Oplæg v/ Kirstine Jørgensen, Center for Frilandsdyr.

Link til video på Youtube

 

Foderværdi og kvægs præferencer for løv

Oplæg v/ Anne Grethe Kongsted, Aarhus Universitet.

Link til video på Youtube

 

Video produceret af Skovdyrkerne og Center for Frilandsdyr.

Se videoen på YouTube her.

 

Skovfoged Anders Brøgger Jensen fra Skovdyrkerne er taget til Øko-markdag 2024 med Innovationscenter for Økologisk Landbrug og fortæller i denne video om skovlandbrug.

Se videoen på YouTube her.

 

I denne film udfodres frisk pil til en gruppe goldkøer, hvilket de er helt vilde med.

Se videoen på YouTube her.

 

Camilla Kramer fra Center for Frilandsdyr fortæller om erfaring med tildeling af pile-ensilage til en gruppe goldkøer både rent og mixet i fuldfoder.

Se videoen på YouTube her.

 

Camilla Kramer fra Center for Frilandsdyr fortæller i denne film om hvad kvæg laver, når de har adgang til skov i sommerperioden.

Se videoen på YouTube her.

 

Gert Lassen fra Ellinglund Økologi fortæller i denne film om de første 3 års erfaringer med at lukke bl.a. ammetanter med kalve og goldkøer ud i skoven.

Se videoen på YouTube her.

 

Træerne tilfører levesteder, og det giver en forventning om, at der er flere insekter, flere edderkopper, flere fugle i skovlandbrug.

Se videoen på YouTube her.

 

Selvom skovlandbrug bestemt kan have sine udfordringer, opnår systemerne, overordnet set, de ønskede effekter, forklarer de landmænd, der deltog i projektet ROBUST. Det har endnu ikke været muligt at vise et forbedret udbytte fra markfladen af de danske skovlandbrug, men erfaringerne tyder på, at skovlandbrug skaber mere plads til liv og derfor bedre bestøvning af afgrøderne. Det er til gavn for de bestøver-afhængige afgrøder, f.eks. hestebønner. Selvom alle nye skovlandbrugere gerne vil have skovlandbruget til at se ud af noget fra start, skal man passe på med at lave for ambitiøse planer med meget tætte rækker. Tænk hellere på den længere tidshorisont, og hvordan skovlandbruget ser ud om 10, 20, 30 år.

Se videoen på YouTube her.